CIASTO NA 4 URODZINY BLOGA “NUMBER CAKE”


W sierpniu przypadały czwarte urodziny bloga. Z tej okazji przygotowałam bardzo modne ostatnio ciasto, idealnie pasujące na tego typu jubileusz, czyli „numer cake”. Takie ciasto może być wspaniałym prezentem na rocznicę ślubu, urodziny, czy inną okazję. Przygotowanie zabiera trochę czasu, ale myślę, że piękny efekt rekompensuje nasz wysiłek. Dekoracja, to duże pole do popisu, w tym zakresie nie ma ograniczeń poza naszą własną wyobraźnią. Przy okazji tego małego jubileuszu bardzo serdecznie dziękuję za każde odwiedziny bloga i każdy komentarz. Zapraszam ponownie i życzę wszystkim mnóstwa fajnych chwil spędzonych na gotowaniu i jedzeniu w miłym towarzystwie 🙂

Przepis:
(ciasto)
250 gr mąki pszennej
125 gr zimnego masła
20 gr cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
(krem)
250 ml śmietanki 30 lub 36 %
250 gr serka mascarpone
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 gr cukru pudru

Do dekoracji: owoce, jadalne kwiatki, ozdoby z czekolady, kolorowe posypki, listki mięty, makaroniki

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i wyrabiamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku (ja robię to w malakserze), dodajemy żółtko i wyrabiamy krótko, aby powstało jednolite ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy szablon cyfry na sztywnej kartce formatu A4. Jeśli potrzebujecie nie jednej cyfry, jak u mnie, ale dwóch, to należy podwoić ilość wszystkich składników. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części, pierwsza może być odrobinę większa, bo resztki ciasta po wycięciu cyfry możemy dodać do drugiej części ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 – 5 mm, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykładamy szablon cyfry i ostrym nożem wycinamy zgodnie z szablonem. Wałkujemy drugą część ciasta, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wycinamy zgodnie z szablonem. Ponownie wkładamy do lodówki, tym razem już na blaszce na około godzinę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 – 17 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do ostudzenia. Można upiec cyferki dzień wcześniej. Przygotowujemy krem, najpierw ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po łyżce mascarpone i ubijamy na wolnych obrotach do połączenia składników w jednolity krem. Pierwszą upieczoną cyferkę przekładamy na talerz, na którym będziemy podawać ciasto. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 – 1,5 cm i wyciskamy na ciasto kuleczki kremu, przykrywamy drugą cyferką i wyciskamy pozostały krem. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 4 – 5 godzin. Dzięki temu ciasto zmięknie od kremu i będzie się lepiej kroić. Przed podaniem wierzch dekorujemy tak jak chcemy, np. owocami, ozdobami z czekolady, listkami mięty. Smacznego 🙂

47 odpowiedzi do “CIASTO NA 4 URODZINY BLOGA “NUMBER CAKE””

  1. Tort wygląda przecudnie. Ostatnio Internet oszalał na punkcie “number cake”. Mam zamiar na listopadowe urodziny wnuków, jednemu z nich właśnie taki przygotować.
    Życzę kolejnych lat blogowania i gotowania z pasją.
    Serdecznie pozdrawiam:)

  2. Już trzy razy na różne okazje robiłyśmy number cake i zawsze wszyscy się nimi zachwycali 😀 Czwóreczka wyszła pięknie i z owocami to chyba najlepszy tort 😀 Wszystkiego najsłodszego z okazji urodzin bloga :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.