PIECZONE PIEROGI Z JABŁKIEM


Kolejny przepis z jabłkami. Pierogi z owocami, to bardzo popularne dane w lecie, gdy mamy do wyboru mnóstwo owoców. Te pierożki z jabłkami smakują pysznie. Po pierwsze z powodu lekkiego ciasta twarogowego, a po drugie z powodu nadzienia z kwaśnych jabłek z cynamonem, które pod wpływem temperatury rozpływają się ustach. Smaczne i na ciepło i na zimno, pasują na rodzinne spotkanie, piknik lub imprezę. Niezwykle proste składniki, a bardzo fajny efekt. Można użyć też innych owoców, np. śliwek. Spróbujcie koniecznie 🙂
Przepis:
(ciasto na pierogi)
250 gr twarogu
125 gr masła
250 gr mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
(nadzienie)
4 małe kwaśne jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki drobnego cukru

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło pokrojone na kawałki, sól, cukier i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto (ja robię to w malakserze). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, jak na pierogi, wycinamy szklanką koła, na każde nakładamy kawałek jabłka (przy brzegu, stroną gdzie były gniazda nasienne do środka) i dokładnie zlepiamy lekko naciągając ciasto (ja jeszcze widelcem naciskam na brzegi). Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 – 20 minut, aż będą rumiane. Smacznego 🙂

18 odpowiedzi do “PIECZONE PIEROGI Z JABŁKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.