ŁOSOŚ NADZIEWANY KREMOWYM SERKIEM


Łosoś wędzony nadziewany kremowym serkiem to bardzo fajna przekąska, którą możemy podać na letnią kolację, albo na przystawkę podczas bardziej uroczystych okazji. Połączenie wędzonego łososia otulającego kremowy serek z chrupiącym ogórkiem i papryką jest bardzo smaczne, a prezentuje się też całkiem efektownie. Możemy podać to danie na liściach sałaty, albo wstążkach z ogórka i udekorować gałązkami koperku lub kiełkami. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
200 gr łososia wędzonego na zimno w plastrach
250 gr kremowego serka
1/2 małego ogórka
1/2 małej czerwonej papryki
sól i pieprz

Dekoracja: liście sałaty, kiełki, koperek

Małe kokilki lub foremki do muffinek wykładamy kawałkami folii spożywczej tak, aby brzegi wystawały na zewnątrz. Dno i boki wykładamy plasterkami łososia, które też powinny lekko wystawać na zewnątrz. Ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę, paprykę też kroimy w drobną kosteczkę. Serek mieszamy z ogórkiem i papryką, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem wypełniamy przygotowane foremki, lekko dociskając, zawijamy brzegi łososia na wierzch, następnie zawijamy kawałki folii. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin lub na noc. Przed podaniem, odwijamy z góry folię spożywczą, przykładamy talerz i odwracamy, aby łosoś z nadzieniem został na talerzu, delikatnie zdejmujemy resztę folii, dekorujemy i od razu podajemy. Smacznego 🙂

P.S. kubków nigdy za wiele, więc znowu się skusiłam na kilka nowych 🙂

42 odpowiedzi do “ŁOSOŚ NADZIEWANY KREMOWYM SERKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.