FILET Z KURCZAKA W BOCZKU

Filet z kurczaka to sposób na szybki obiad, można go przygotować na bardzo wiele sposobów. Tym razem głównym dodatkiem jest boczek. Mięso wyszło bardzo soczyste, otulone przypieczonym boczkiem. Może to nie jest bardzo dietetyczne danie, ale pasuje na solidny i smaczny obiad, który przygotujecie w krótkim czasie i bez wysiłku. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
4 pojedyncze piersi kurczaka
8 – 12 plastrów parzonego boczku
sól i pieprz
1 łyżka oleju

Mięso doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu dosyć sporo). Każdy kawałek mięsa zawijamy w 2 lub 3 plastry boczku, zależnie od wielkości piersi. Patelnię teflonową smarujemy olejem, układamy na nim mięso, podpalamy ogień i smażymy na średnim ogniu po około 4 – 5 minut z każdej strony. Patelnię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 10 minut (jeśli nie mamy patelni, którą można wstawić do piekarnika, to przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wcześniej nagrzanego w piekarniku). Wyjmujemy mięso, czekamy około 3 – 4 minuty, żeby odpoczęło i podajemy. Smacznego 🙂

36 odpowiedzi do “FILET Z KURCZAKA W BOCZKU”

  1. Bardzo lubię tak przygotowane mięsko. Jest tak pyszne, że nawet nie myślę o kaloryczności – szkoda na to energii, lepiej zjeść coś dobrego a potem spalić to podczas ćwiczeń;)

  2. Gdyby się tylko dało, chętnie poczęstowała bym się jedną. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł. Uwielbiam boczek, szczególnie taki podsmażony, zarumieniony ,mniamm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.