EKSPRESOWE BUŁECZKI ORKISZOWE

Domowe pieczywo, świeże i pachnące to coś co zawsze pysznie smakuje. Niestety nie zawsze mamy czas, żeby sobie pozwolić na takie wypieki. Na szczęście możemy przygotować te proste i ekspresowe bułeczki, nawet gdy jesteśmy zabiegani. Ostatnio staram się ograniczać zwykłą pszenną mąkę, dlatego bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, którą szczerze polecam. Wystarczy zagnieść ciasto i od razu je upiec. U mnie zajęło to 35 minut. Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek, mocno wyrastają i są bardzo smaczne, szczególnie na śniadanie. Warto spróbować 🙂

Przepis:
400 gr mąki orkiszowe (typ 650 lub 450)
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
10 gr suchych drożdży
240 ml letniej wody

sezam do posypania (opcjonalnie)

Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszamy, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, ja robię to mikserem z końcówka do ciasta drożdżowego (hak) przez około 7 – 8 minut. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zwilżoną dłonią spłaszczamy bułeczki, opcjonalnie posypujemy wierzch sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy przez 20 – 25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Wyjmujemy i gotowe, smacznego 🙂

30 odpowiedzi do “EKSPRESOWE BUŁECZKI ORKISZOWE”

  1. Czekaj czekaj, to znaczy że nie czekamy, aż ciasto wyrośnie, tylko wrzucamy do zimnego piekarnika przygotowane z ciasta bułeczki, dobrze rozumiem?
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.