TARTA KOKOSOWA Z CZEREŚNIAMI (bez pieczenia)

przez | 6 lipca 2018


Powróciła piękna pogoda, dlatego na weekend proponuję pyszne ciasto bez pieczenia. To tarta z kokosowym nadzieniem, czyli proste ciasto bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie z nadzieniem kokosowym, przypominającym rafaello i dużą ilością czereśni, część z nich ukryta jest w środku, a część tworzy dekorację na wierzchu. To naprawdę świetne ciasto, gdy mamy mało czasu na stanie w kuchni, a chcemy zaskoczyć gości lub rodzinę smacznym deserem. Idealne, szczególnie w lecie, gdy nie mamy ochoty odpalać piekarnika 🙂

Przepis:
na formę o średnicy 23 cm
(spód)
200 gr herbatników petitki
100 gr masła stopionego
(nadzienie)
1/2 litra mleka
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru,
150 gramów masła
200 gramów wiórków kokosowych

około 350 gr czereśni

Herbatniki miksujemy na drobne okruchy (w malakserze), dodajemy masło i miksujemy na masę przypominającą mokry piasek. Przekładamy do tortownicy, wykładamy dociskając dno i brzeg na około 3 cm. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przygotowujemy nadzienie, odlewamy 3/4 szklanki mleka i mieszamy dokładnie rózgą z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i cukrem wanilinowym (możecie dodać więcej cukru, jeśli lubicie słodsze desery). Resztę mleka zagotowujemy, odstawiamy z ognia, wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę energicznie mieszając, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostudzenia (na wierzch możemy położyć folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Z wiórków kokosowych odkładamy 5 łyżek do posypania wierzchu. Masło kroimy na małe kawałki i miksujemy z budyniem oraz z wiórkami kokosowymi do połączenia wszystkich składników. Z czereśni odkładamy kilka do dekoracji, resztę kroimy na pół usuwamy pestkę, połówki układamy na schłodzonym spodzie jedna koło drugiej, na to wykładamy masę kokosową, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy czereśniami, układając całe owoce na środku, a połówki przy brzegu. Wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Smacznego 🙂

30 komentarzy do „TARTA KOKOSOWA Z CZEREŚNIAMI (bez pieczenia)

  1. Lonna

    Uwielbiam czereśnie 😀 Bardzo rzadko robię z nich ciasta, więc częstuję się kawałkiem 😀

    Odpowiedz

Skomentuj Ervisha Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *