SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

Prosta sałatka z ryżu z paluszkami krabowymi, papryką, kukurydzą i cebulą. Paluszki krabowe mają delikatny smak, ale i tak fajnie wzbogacają sałatki. Sałatka świetnie sprawdza się na imprezach, bo wychodzi jej sporo, ale też można zapakować ją do pudełka i zabrać do pracy. Ja podałam ją na kolację z przyjaciółmi. Nie powala wyglądem, ale warto spróbować, polecam 🙂

Przepis:
1 szklanka ryżu
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
2 szalotki lub 1 mała czerwona cebula
12 paluszków krabowych
pół pęczka koperku
(sos)
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz

Ugotować ryż na sypko, czyli wrzucić na gotującą się, osoloną wodę i gotować jak makaron około 15 minut, spróbować, czy jest miękki, odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie odsączyć. Do ryżu dodać obrane i pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Dodać pokrojone w paski paluszki krabowe, odsączoną kukurydzę, posiekany koperek. Składniki sosu dokładnie wymieszać, wlać do sałatki, wymieszać, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły. Smacznego 🙂

27 odpowiedzi do “SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI”

  1. W większości przypadków sałatki smakują znacznie lepiej, niż wyglądają, a ta wygląda niezwykle apetycznie. Musiała być pyszna! :)) Na spotkanie ze znajomymi jak znalazł:)

  2. Nigdy nie robiłam sałatki z paluszkami krabowymi, chociaż mam już kilka przepisów na takie sałatki. Twoja wygląda zachęcająco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.