DESER WARSTWOWY – KREM CYTRYNOWY, JOGURT I OWOCE

przez | 26 lipca 2018


Ten deser powstał bardzo spontanicznie, właściwie ze składników znajdujących się w lodówce. Krem cytrynowy (lemon curd) można kupić, ale myślę, że nie warto, bo zrobicie go w domu bez wysiłku. Bardzo lubię takie proste desery w szklanych naczyniach, fajnie smakują i apetycznie wyglądają. Owoce dodane do deseru, to kwestia gustu, ale najlepiej wybierać te świeże, sezonowe. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(krem cytrynowy)
2 cytryny (sparzone)
1 jajko
1 żółtko
100 gramów cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 gramów masła

jogurt grecki
owoce

Krem można przygotować dzień wcześniej. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondlu z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki kremu, z wyjątkiem masła, podgrzewamy na małym ogniu mieszając trzepaczką. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki, zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Przekładamy do czystego naczynia, gdy krem ostygnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 6 godzin, albo na noc. Do szklanych naczyń nakładamy warstwę kremu cytrynowego, następnie warstwę jogurtu i owoce. Smacznego 🙂

36 komentarzy do „DESER WARSTWOWY – KREM CYTRYNOWY, JOGURT I OWOCE

  1. Agnieszka

    Om jom jom… muszę w końcu spróbować zrobić sama ten krem cytrynowy:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Oczywiście, właściwie wszystkie owoce pasują do tego deseru 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. Ewa

    Aż ślinka leci – świetny deserek:)
    A lemon curd faktycznie lepiej zrobić samemu – nie dość, że jest pyszny, to jeszcze zaoszczędzimy pieniążki, bo ten “sklepowy” dosyć drogi jest;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *