DESER WARSTWOWY – KREM CYTRYNOWY, JOGURT I OWOCE


Ten deser powstał bardzo spontanicznie, właściwie ze składników znajdujących się w lodówce. Krem cytrynowy (lemon curd) można kupić, ale myślę, że nie warto, bo zrobicie go w domu bez wysiłku. Bardzo lubię takie proste desery w szklanych naczyniach, fajnie smakują i apetycznie wyglądają. Owoce dodane do deseru, to kwestia gustu, ale najlepiej wybierać te świeże, sezonowe. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(krem cytrynowy)
2 cytryny (sparzone)
1 jajko
1 żółtko
100 gramów cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 gramów masła

jogurt grecki
owoce

Krem można przygotować dzień wcześniej. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondlu z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki kremu, z wyjątkiem masła, podgrzewamy na małym ogniu mieszając trzepaczką. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki, zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Przekładamy do czystego naczynia, gdy krem ostygnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 6 godzin, albo na noc. Do szklanych naczyń nakładamy warstwę kremu cytrynowego, następnie warstwę jogurtu i owoce. Smacznego 🙂

36 odpowiedzi do “DESER WARSTWOWY – KREM CYTRYNOWY, JOGURT I OWOCE”

  1. Aż ślinka leci – świetny deserek:)
    A lemon curd faktycznie lepiej zrobić samemu – nie dość, że jest pyszny, to jeszcze zaoszczędzimy pieniążki, bo ten “sklepowy” dosyć drogi jest;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.