KREM BROKUŁOWO-SZPINAKOWY Z KULKAMI Z CIECIERZYCY

przez | 18 lipca 2018

Gdy dopadną mnie jakieś problemy zdrowotne, to zawsze poprawia mi samopoczucie dobra zupa. Po pierwsze gotuję lekki rosół, który małymi porcjami popijam przez cały dzień. Na bazie rosołu można przygotować mnóstwo smacznych zup, np. zielony krem z brokuła i szpinaku, w którym łatwo przemycić korzeń brokuła, czyli najzdrowszą część tego warzywa. Ten krem fajnie smakuje z serem feta, ale tym razem zastąpiłam go delikatnymi kulkami z ciecierzycy, smażonymi w głębokim tłuszczu. Dzięki nim zupa jest jeszcze lepsza, bardziej pożywna i wygląda intrygująco. Kulki pasują też do innych zup kremów. Bardzo gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kulki z ciecierzycy)
1 puszka ciecierzycy (400 gr)
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
olej do smażenia (około 1/2 litra)
(zupa)
1 brokuł
1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
1 cebula pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
100 gr szpinaku “baby”
5 – 6 szklanek rosołu
sól, pieprz

Brokuła dzielimy na różyczki, z korzenia odcinamy zdrewniały koniec, resztę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, ziemniaka i czosnek. Smażymy 1 minutę, dodajemy brokuła, zalewamy rosołem, przykrywamy i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Dodajemy szpinak, przykrywamy i gotujemy 5 minut. Miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem. W czasie gotowania zupy, przygotowujemy kulki. Odsączoną ciecierzycę rozdrabniamy w malakserze, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. W rondlu rozgrzewamy olej do smażenia, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, smażymy po kilka sztuk na złoty kolor, wyjmujemy na ręcznik papierkowy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy kulki. Smacznego 🙂

41 komentarzy do „KREM BROKUŁOWO-SZPINAKOWY Z KULKAMI Z CIECIERZYCY

  1. Ewa

    Lubię takie zupy i ta na pewno też jest pyszna. Tym czym mnie mocno zaskoczyłaś jest dodatek w postaci kulek z ciecierzycy – bardzo ciekawe, fajne rozwiązanie:)

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *