KANAPKA Z CHRZANOWYM TWAROŻKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

przez | 23 lipca 2018

Pomysł na taką elegancką kanapkę zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym. Podobno tego typu kanapki podaje się w Szwecji z okazji rodzinnych spotkań. Wykonanie jest łatwe, składniki proste, a efekt bardzo intrygujący. Oczywiście można użyć takich dodatków jakie lubicie, albo macie pod ręką, wszystko zależy od Waszej fantazji. Właściwie to raczej nie jest precyzyjny przepis, a inspiracja. W każdym razie taki sposób na urozmaicenie codziennych kanapek bardzo mi przypadł do gustu. Zachęcam do spróbowania 🙂
Przepis:
(jedna duża kanapka)
3 cienkie kromki chleba takiej samej wielkości
150 gr serka kremowego Bieluch
1 łyżeczka tartego chrzanu
sól i pieprz

Do dekoracji:
2 rzodkiewki w pasterkach
2 wstążki z ogórka
2 plasterki łososia wędzonego na zimno
1 plasterek cytryny
koperek

Serek mieszamy z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Pierwszą kromkę chleba smarujemy warstwą serka, na niej układamy drugą kromkę, smarujemy warstwą serka, na niej układamy trzecią kromkę, smarujemy wierzch serkiem (kromki układamy dokładnie jedna na drugiej), boki kromek też smarujemy pozostałym serkiem. Boki owijamy wstążkami ogórka, czyli długim plasterkiem ogórka krojonego wzdłuż przy pomocy obieraczki do warzyw. Na wierzchu, przy brzegu chleba układamy plasterki rzodkiewki, na środku plasterki łososia zwinięte w różyczkę, ozdabiamy plasterkiem cytryny podzielonym na cząstki i koperkiem, podajemy od razu. Smacznego 🙂

36 komentarzy do „KANAPKA Z CHRZANOWYM TWAROŻKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

  1. Ewa

    Wow, jaka odmiana:) Taka kanapka rzeczywiście wygląda bardzo elegancko:) i tutaj zdecydowanie sprawdza się powiedzenie, że “jemy oczami”… Twoją kanapkę po prostu pożeram 😉

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dokładnie tak, brzegi kromek posmarowane są serkiem i zakryte ogórkiem 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. Kobieta po 30

    Niby zwyczajna kanapka, a podana w ekstra sposób 🙂 Podoba mi się. Wygląda bardzo elegancko…Na początku zastanawiałam się, czy jest tam w ogóle chleb 😉

    Odpowiedz
  3. Aga

    Wygląda zjawiskowo. Myślę, że bardzo mi zasmakuje. Podoba mi się ten pomysł. 🙂 Pozdrawiam. 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *