Sezon rabarbarowy trwa krótko, więc nie ma co czekać, trzeba z niego maksymalnie korzystać. Ciasto francuskie i rabarbar fanie do siebie pasują, do tego ricotta i płatki migdałów i mamy w efekcie smaczne i proste mini tarty. Idealne na deser, albo drugie śniadanie. W smaku bardziej kwaskowe niż słodkie, ale oczywiście możecie dodać więcej cukru, jeśli chcecie mocniej zrównoważyć smak rabarbaru. Warto się skusić 🙂
Przepis:
1 duży płat ciasta francuskiego (370 gr)
około 500 gr rabarbaru
150 gr ricotty
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
8 łyżeczek płatków migdałów
Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, układamy na blaszce, kroimy wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę w poprzek na pół i jeszcze raz powtarzamy krojenie, otrzymujemy 8 kwadratów. Każdy nacinamy delikatnie nożem (nie przecinamy do końca na wylot) 2 cm od brzegu, tworząc kwadratową ramkę w środku. Ricottę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, rozkładamy na środku każdego kawałka ciasta, posypujemy płatkami migdałów. Rabarbar (bez końcówki z liśćmi), kroimy na kawałki długości takiej, żeby mieściły się na środku ciasta. Układamy po 3 kawałki rabarbaru na każdym kawałku ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut. Smacznego 🙂
Lekkie i smaczne – sezonowe 🙂
Dziękuję, pozdrawiam 🙂
M
Absolutnie cudowne! Już sobie wyobrażam ich smak.
A jak równiutko Ci wyszły – perfekcyjnie:)
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Świetny deser, który można zrobić po pracy 🙂
Tak, nie zabiera dużo czasu, pozdrawiam 🙂
M
Przepięknie wyglądają ☺
ALe super pomysł 🙂 Fajnie wygląda i smakuje pewnie niebanalnie 🙂
Oooo, ślicznie wyglądają! Zresztą, sama też często używam ciasta francuskiego w kuchni. Z niego większość rzeczy świetnie wychodzi – czy to na słodko, czy na słono ;).
Zgadza się, ciasto francuskie zawsze fajnie smakuje, pozdrawiam 🙂
M
Proste i jakie mniammmm:) Czy myślisz, że do tego rabarbaru można dołożyć również truskawek?
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Nie próbowałam, ale myślę, że można 🙂
M
Zazdroszczę tego dania z całego serca 😉
Pysznie wygląda
Pysznie wygląda i takie łatwe do zrobienia 🙂
Tak, deser bez wysiłku, polecam 🙂
M
Ja dodałabym jeszcze lukier i byłabym w siódmym niebie 🙂
Tarty wyglądają zjawiskowo:)
W tym roku jeszcze nie jadłam rabarbaru. Ciacha wyglądają pysznie.
Bajecznie smaczne! <3
Bardzo mi się podoba takie połączenie z ricottą 🙂
Ale świetnie wyglądają! Uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem 🙂
Pyszna przekąska 🙂
Pyszne 🙂 Idealne na przekąskę 🙂
Schrupałoby się takie ciacho z rabarbarem 🙂
Teraz sezon na wszystko trwa krótko – już się kończą truskawki, a mini rabarbarowe świetnie wygląda 🙂