MINI TARTY Z RABARBAREM


Sezon rabarbarowy trwa krótko, więc nie ma co czekać, trzeba z niego maksymalnie korzystać. Ciasto francuskie i rabarbar fanie do siebie pasują, do tego ricotta i płatki migdałów i mamy w efekcie smaczne i proste mini tarty. Idealne na deser, albo drugie śniadanie. W smaku bardziej kwaskowe niż słodkie, ale oczywiście możecie dodać więcej cukru, jeśli chcecie mocniej zrównoważyć smak rabarbaru. Warto się skusić 🙂

Przepis:
1 duży płat ciasta francuskiego (370 gr)
około 500 gr rabarbaru
150 gr ricotty
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
8 łyżeczek płatków migdałów

Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, układamy na blaszce, kroimy wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę w poprzek na pół i jeszcze raz powtarzamy krojenie, otrzymujemy 8 kwadratów. Każdy nacinamy delikatnie nożem (nie przecinamy do końca na wylot) 2 cm od brzegu, tworząc kwadratową ramkę w środku. Ricottę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, rozkładamy na środku każdego kawałka ciasta, posypujemy płatkami migdałów. Rabarbar (bez końcówki z liśćmi), kroimy na kawałki długości takiej, żeby mieściły się na środku ciasta. Układamy po 3 kawałki rabarbaru na każdym kawałku ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut. Smacznego 🙂

26 odpowiedzi do “MINI TARTY Z RABARBAREM”

  1. Oooo, ślicznie wyglądają! Zresztą, sama też często używam ciasta francuskiego w kuchni. Z niego większość rzeczy świetnie wychodzi – czy to na słodko, czy na słono ;).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.