KUSKUS Z MŁODYM BOBEM I FETĄ

Bób jest dostępny przez cały rok w postaci mrożonek, ale ten świeży i młody smakuje najlepiej. Jest delikatny i pyszny, uwielbiam też jego piękny soczyście zielony kolor. Jak tylko pojawia się w sklepach od razu mam ochotę go kupić. Pysznie smakuje ugotowany z odrobiną masła, ale tym razem sezon bobowy rozpoczynam kuskusem z bobem, fetą, pomidorkami i czerwoną cebulą. To idealna sałatka na gorące dni, pasuje na kolację lub lekki obiad. Zapraszam serdecznie, warto się skusić 🙂

Przepis:
500 gr młodego bobu
1 szklanka kuskusu
250 gr pomidorków koktajlowych
1 średnia czerwona cebula
pół pęczka natki pietruszki
kilka listków mięty
100 gr fety
(sos)
7 łyżek oliwy
4 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
sól i pieprz

Bób płuczemy na sitku i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy 10 – 12 minut, żeby był jędrny (najlepiej spróbować, czy jest miękki, ale nie rozgotowany), pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupinek. Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Pomidorki kroimy na ćwiartki, cebulę w cienkie ćwierćplasterki, fetę w małą kostkę. Siekamy natkę i miętę. Składniki sosu dokładnie mieszamy. W misce mieszamy delikatnie wszystkie składniki wraz z sosem, podajemy od razu lub wstawiamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

27 odpowiedzi do “KUSKUS Z MŁODYM BOBEM I FETĄ”

  1. Gdy wybrałam się w ubiegłym tygodniu na targ, nikt jeszcze bobu nie sprzedawał. Może po niedzieli uda mi się kupić.
    Sałatka bardzo apetyczna:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.