KRĄŻKI CEBULOWE (ONION RINGS)


Krążki cebulowe (ang. onion rings) to popularna przekąska, pochodząca z kuchni amerykańskiej. Jej podstawę stanowią krążki cebuli obtoczone w panierce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Podawane są jako przekąska, same albo z ulubionym sosem lub keczupem. Bardzo proste składniki, a smaczny efekt, fajnie chrupią i pasują do piwa. Świetnie sprawdzają się podczas kibicowania, gorąco polecam 🙂

Przepis:
3 duże cebule
250 ml zimnego piwa
200 gramów mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gr bułki tartej

0,75 ml oleju do smażenia

Obraną cebulę kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze okręgi, usuwamy przezroczystą błonę (mały środek odkładamy używamy do innej potrawy). W misce mieszamy mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia, dodajemy piwo i mieszamy rózgą, żeby uzyskać gładkie, gęste ciasto. Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Krążki cebuli zanurzamy w cieście, wyjmujemy, potrząsamy, żeby usunąć nadmiar ciasta, następnie obtaczamy w bułce tartej. Olej rozgrzewamy w rondlu, krążki smażymy partiami na złoty kolor z obu stron (powinny swobodnie pływać w oleju), przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu gorące. Smacznego 🙂

30 odpowiedzi do “KRĄŻKI CEBULOWE (ONION RINGS)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.