Lody to zawsze dobry pomysł na deser i dla dzieci i dla dorosłych. Niezależnie od wieku na hasło lody wszyscy się cieszą. Na zbliżający się Dzień Matki i Dzień Dziecka będą świetnie pasować. Dla podkreślenia świątecznego charakteru deser przygotowałam w formie małego tortu, w którym pyszne lody z mango są otulone przez podłużne biszkopty, a wierzch dekorują bita śmietana i owoce. Bardzo smaczny deser, zniewalający smakiem i wyglądem. Oczywiście możecie go przygotować również bez okazji, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(tortownica o średnicy 20 cm)
2 duże, dojrzałe mango
sok wyciśnięty z 2 mandarynek
100 gr cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 żółtka
50 gr masła
250 ml śmietanki 36 %
biszkopty podłużne do wyłożenia tortownicy (około 15 szt.)
Do dekoracji: truskawki, mango, bita śmietana, wstążka
Mango obieramy, kroimy w kostkę, miksujemy na gładką masę, przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy sok z mandarynek, cukier, mąkę ziemniaczaną, żółtka i jajko, mieszamy rózgą, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i pojawią się pierwsze bąbelki, zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone na kawałki masło i energicznie mieszamy, aż masło się rozpuści. Przekładamy do czystej miski, odstawiamy do ostygnięcia, następnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo masę z mango, miksując na wolnych obrotach do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, również biszkoptami przekrojonymi na pół wykładamy tortownicę od wewnątrz przy bokach, jeden przy drugim, aby trzymały się w pionie w foremce, masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin (u mnie na noc). Torcik wyjmujemy z zamrażalnika na pół godziny przed podaniem, odpinamy obręcz, dekorujemy owocami i bitą śmietaną, przewiązujemy wstążką. Smacznego 🙂
Torcik pierwsza klasa 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Na pewno bardzo smaczny 🙂
W całości jak i w przekroju cudownie wygląda 🙂
wprosić się mogę na porcję? 🙂
Uroczy 🙂 Pięknie się taki torcik prezentuje i pewnie super smakuje 😉
Obłędny!:D
Kiedyś robiłam tort lodowy karmelowy, z melona jeszcze nie próbowałam.
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Apetycznie wygląda!!! 🙂
mogę wprosić się na kawaleczek? 😉 😉 o ile słodyczy nie lubię, aż przelknęłam ślinkę 🙂
Oczywiście, zapraszam 🙂
M
jejku ale bajer…. a taką mam ochotę na coś słodkiego
Tym bardziej polecam 🙂
M
Ależ piękny i pyszny torcik 🙂
Śliczny:)
Wygląda tak pysznie, że ślinka leci na sam widok! 🙂
Super, miło mi to czytać 🙂
M
Podejrzewam, że u mnie to zniknęło by w oka mgnieniu, nawet nie było by czym gości później poczęstować 😉
Znika błyskawicznie 🙂
M
Ideał! <3 Ale narobiłaś mi smaku 🙂 Oj, zjadłabym teraz taki torcik 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
bardzo lubię lody i tylko mi smaku narobiłaś;D
i do tego mango!!
Pycha 🙂
Ale cudownie Ci wyszedł! Ja niestety za mango nie przepadam, ale podejrzewam, że Twój tort zjadłabym ze smakiem!
Mam nadzieję, że byłabyś zadowolona 🙂
M
Mogę wpaść? Od tygodnia chodzi za mną taki deser 🙂
No pewnie, zapraszam 🙂
M
Uwielbiam mango 😀 Teraz jest tanie jak barszcz 😀
Cudnie się prezentuje! Przepis już zanotowałam:)
Jaki on piękny i taki elegancki. Chętnie zrobię podobny na urodziny Połówka.
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Musi smakować znakomicie.
Wspaniale się prezentuje i jestem pewna, że tak smakuje! 🙂
Wspaniały torcik <3
uwielbiam mango; więc taki torcik to cos dla mnie
Bardzo gorąco polecam 🙂
M
Wow fantastyczny torcik!!! Aż mamy ochotę brać widelczyk i go id razu zjeść 😀
Super, bardzo się cieszę, że powoduje taką reakcję 🙂
M
Ale czadowo się prezentuje i do tego wygląda na całkiem prosty w przygotowaniu…
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
Ale cudo <3 Musi smakować fantastycznie i na pewno znika w momencie z talerzyków 😀
Znika bardzo szybko 🙂
M
Prawdziwy z Ciebie talent i mistrz pióra z ogromną łatwością przekładasz myśli na słowa… trzymaj tak dalej, dbaj i pięlęgnuj swego bloga… Skąd czerpiesz tak ciekawe inspiracje ?