Smakowita pieczeń rzymska, to proste danie i bardzo uniwersalne. Fajnie smakuje i na ciepło i na zimno. Najczęściej pieczeń przygotowywana jest z jajkiem, ale możemy też dodawać sezonowe warzywa, w mojej wersji szparagi. Dzięki dodatkowi mielonej papryki i koncentratu pomidorowego mięso uzyskało ciekawy kolor, na którym ładnie wyglądają zielone kropki szparagowe. Pieczeń jest delikatna i aromatyczna z nutką czosnku i kminu rzymskiego. Do pieczeni możemy podać ulubiony sos, np. tzatziki. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
700 gr mielonego mięsa (u mnie z udźca indyka)
1 jajko surowe
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
pieprz i sól
6 – 7 zielonych szparagów
Wszystkie składniki oprócz szparagów mieszamy dokładnie. Małą formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, połowę mięsa układamy w formie, na to układamy umyte i obrane szparagi, jedne dociskając mocniej, inne mniej, przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy około 45 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy kilka minut, ewentualnie odlewamy nadmiar tłuszczu, wyjmujemy pieczeń z formy, kroimy na plastry około 2 cm grubości. Smacznego 🙂
Widzę, że korzystasz z sezonu na szparagi 🙂
Tak jest, staram się korzystać maksymalnie 🙂
M
wersja ze szparagami z pewnością by mi smakowała:)
Super pomysł na taką pieczeń z wykorzystaniem szparagów:)
Ps. Również dodaję koncentrat pomidorowy, to doskonały patent:)
Dziękuję, tak dodatek koncentratu poprawia smak i kolor 🙂
M
Właśnie taką chciałam upiec, ale w ostatnim momencie zrezygnowałam ze szparagów 🙂
Ze szparagi fajnie smakuje i wygląda, polecam gorąco 🙂
M
Ciekawy przepis 🙂
Kiedyś kupiłam coś podobnego w sklepie, bardzo mi smakowało. Nie wiedziałam, że zrobienie takiej pieczeni jest takie w sumie proste – muszę spróbować!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To prosty przepis, warto się skusić 🙂
M
Fajny pomysł 🙂
Bardzo często przygotowuję różne dania z indyczego uda. To mięso ma wspaniały smak, więc i Twoja pieczeń nie może nie smakować:)
świetny pomysł na pieczeń 🙂
W pierwszym momencie zastanawiałam się, jak Ty tak równo te groszki ułożyłaś 🙂 A to szparagi 🙂
Hi hi, z groszkiem byłoby trudniej 🙂
M
super propozycja
Coś dla mnie, świetna pieczeń!
Fajnie wyglądają te szparagi w środku 😀
Pyszne urozmaicenie “do chlebka” 🙂
Uwielbiam pieczeń rzymską ☺
Uwielbiam pieczeń rzymską ☺
W przekroju pięknie i apetycznie wygląda -:)
uwielbiam takie pieczenie 🙂 świetnie nadają się na obiad, a później na zimno na kanapki, czy przekąskę w ciagu dnia 🙂
Tak jest, fajnie smakuje i na ciepło i na zimno 🙂
M
Z dodatkiem szparagów pieczeń musi być przepyszna 🙂
Rewelacyjny pomysł na połączenie klasycznej pieczeni z sezonowym dodatkiem szparagów 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Szparagi bardzo uatrakcyjniają wygląd tej pieczeni 🙂
Szparagi uwielbiam, ale niestety za pieczenią rzymską nie przepadam 🙁
Świetny pomysł 🙂 Wygląda bardzo apetycznie 🙂
kocham szparagi
Od razu nabrałam ochoty na tę pieczeń 🙂