PIECZEŃ RZYMSKA ZE SZPARAGAMI


Smakowita pieczeń rzymska, to proste danie i bardzo uniwersalne. Fajnie smakuje i na ciepło i na zimno. Najczęściej pieczeń przygotowywana jest z jajkiem, ale możemy też dodawać sezonowe warzywa, w mojej wersji szparagi. Dzięki dodatkowi mielonej papryki i koncentratu pomidorowego mięso uzyskało ciekawy kolor, na którym ładnie wyglądają zielone kropki szparagowe. Pieczeń jest delikatna i aromatyczna z nutką czosnku i kminu rzymskiego. Do pieczeni możemy podać ulubiony sos, np. tzatziki. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
700 gr mielonego mięsa (u mnie z udźca indyka)
1 jajko surowe
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
pieprz i sól
6 – 7 zielonych szparagów

Wszystkie składniki oprócz szparagów mieszamy dokładnie. Małą formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, połowę mięsa układamy w formie, na to układamy umyte i obrane szparagi, jedne dociskając mocniej, inne mniej, przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy około 45 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy kilka minut, ewentualnie odlewamy nadmiar tłuszczu, wyjmujemy pieczeń z formy, kroimy na plastry około 2 cm grubości. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “PIECZEŃ RZYMSKA ZE SZPARAGAMI”

  1. Kiedyś kupiłam coś podobnego w sklepie, bardzo mi smakowało. Nie wiedziałam, że zrobienie takiej pieczeni jest takie w sumie proste – muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.