MAKARON Z SEREM I RABARBAREM

przez | 7 maja 2018


Makaron z truskawkami i białym serem to powrót do smaków dzieciństwa. Rabarbar to też fajne wspomnienie, gdy się go jadło maczanego w cukrze. Widząc pierwszy w tym roku rabarbar pomyślałam o tym, żeby połączyć te dwa wspomnienia w jednym daniu i tak powstał makaron z serem i sosem rabarbarowym. Dla mnie to fajny pomysł na lekki obiad w sezonie rabarbarowym. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(2 – 3 porcje)
250 gramów makaronu
150 gramów białego sera lub półtłustego twarogu
5 łodyg rabarbaru
70 gr cukru
2 łyżki miodu

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie umyty i pozbawiony liści rabarbar (w razie potrzeby przycinamy obeschnięte końce) kroimy na 1 cm kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i miód. Mieszając smażymy przez około 10 minut na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Przykrywamy i odstawiany z ognia. Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem rabarbarowym, posypujemy pokruszonym serem. Smacznego 🙂

27 komentarzy do „MAKARON Z SEREM I RABARBAREM

  1. Zuza

    o taak ,rabarbar to idealne wspomnienie z dzieciństwa, jako małolata uwielbiałam kwaśny smak i rabarbar jedzony od razu po zerwaniu. Zawsze z kuzynami objadaliśmy u babci wszystkie sadzonki 😀

    Odpowiedz
  2. Marta

    Makaron z serem pamiętam z dzieciństwa, był pyszny 🙂 Z dodatkiem rabarbaru z pewnością smakuje wyśmienicie 🙂

    Odpowiedz
  3. Królowa Karo

    Ciekawy pomysł 🙂 Dla mnie rabarbar we wspomnieniach z dzieciństwa to pyszny kompot i oczywiście placek drożdżowy z rabarbarem 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Kompot i drożdżowe z rabarbarem to dla mnie dania obowiązkowe w sezonie rabarbarowym, pozdrawiam 🙂
      M

      Odpowiedz
  4. Agnieszka

    Tak jeszcze nie jadłam…ciekawa kombinacja, muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
  5. Renata

    bardzo ciekawe i smacznie brzmiące połączenie smaków, a że jest wszystko to co lubię to pewnie wypróbuję:)

    Odpowiedz

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *