MAKARON Z SEREM I RABARBAREM


Makaron z truskawkami i białym serem to powrót do smaków dzieciństwa. Rabarbar to też fajne wspomnienie, gdy się go jadło maczanego w cukrze. Widząc pierwszy w tym roku rabarbar pomyślałam o tym, żeby połączyć te dwa wspomnienia w jednym daniu i tak powstał makaron z serem i sosem rabarbarowym. Dla mnie to fajny pomysł na lekki obiad w sezonie rabarbarowym. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(2 – 3 porcje)
250 gramów makaronu
150 gramów białego sera lub półtłustego twarogu
5 łodyg rabarbaru
70 gr cukru
2 łyżki miodu

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie umyty i pozbawiony liści rabarbar (w razie potrzeby przycinamy obeschnięte końce) kroimy na 1 cm kawałki, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier i miód. Mieszając smażymy przez około 10 minut na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Przykrywamy i odstawiany z ognia. Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem rabarbarowym, posypujemy pokruszonym serem. Smacznego 🙂

27 odpowiedzi do “MAKARON Z SEREM I RABARBAREM”

  1. o taak ,rabarbar to idealne wspomnienie z dzieciństwa, jako małolata uwielbiałam kwaśny smak i rabarbar jedzony od razu po zerwaniu. Zawsze z kuzynami objadaliśmy u babci wszystkie sadzonki 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.