FLORENTYNKI MIGDAŁOWE

Florentynki to małe ciasteczka migdałowe lub orzechowe. Jak sama nazwa wskazuje pochodzą z włoskiej Florencji. Pyszne, lekkie i chrupiące, nie zawierają mąki, ani tłuszczu. Możemy je wzbogacić dodatkiem bakalii lub kandyzowanych owoców, albo polewą czekoladową. To jest najprostsza wersja, którą możemy podać do schrupania z kawą lub herbatą, albo dodać do lodów lub innych deserów. Smaczne łakocie i niezwykle proste w przygotowaniu, wystarczy nie więcej niż pół godziny, żeby się nimi cieszyć, polecam gorąco 🙂

Przepis:
(na 12 sztuk)
130 gr płatków migdałów
1 białko dużego kurzego jajka
50 gr cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu

W misce mieszamy dokładnie płatki migdałów, białko, cukier puder i cynamon, tak aby składniki były pokryte białkiem. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, który lekko smarujemy olejem, aby ciasteczka się nie przykleiły. Masę migdałową nakładamy łyżką na papier (1 łyżka masy na jedno ciasteczko). Spłaszczamy lekko i formujemy w okrągły kształt za pomocą silikonowej szpatułki lub widelca, który maczamy w zimnej wodzie, żeby masa się nie przyklejała. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 12 – 14 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy blachę na 5 – 10 minut, po czym przekładamy florentynki na talerz. Smacznego 🙂

46 odpowiedzi do “FLORENTYNKI MIGDAŁOWE”

  1. Świetnie wyglądają:) Robiłam kiedyś ciasteczka o tej nazwie – było w nich dosłownie wszystko;) niestety, dla mnie okazały się za słodkie. Zdecydowanie bardziej podoba mi sie Twoja wersja:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.