CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM


Okrągłe cukinie nie różnią w smaku od podłużnych, ale mają fajny kształt i ciekawy wzorek na skórce, dlatego wyglądają bardzo atrakcyjnie i już od dawna chciałam coś z nimi zrobić. Do faszerowania można użyć różnych składników, ja wybrałam wersję z mielonym mięsem, z dodatkami, które sprawiają, że nadzienie przypomina smaczne i pożywne danie “chile con carne”. Całość bardzo fajnie wygląda i świetnie smakuje, koniecznie spróbujcie, polecam serdecznie 🙂

Przepis:
2 okrągłe cukinie
(nadzienie)
200 gramów mielonego mięsa (u mnie z indyka)
1 łyżka oleju
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1/3 łyżeczki chilli w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 puszki kukurydzy
50 gramów drobno tartego parmezanu + 2 łyżki
sól i pieprz
Na patelni teflonwoej o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty, rozgniatając grudki mięsa widelcem. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy, smażymy przez około 1 minutę mieszając. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz kukurydzy i sera), mieszamy, smażymy przez 2 minuty mieszając. Dodajemy odsączoną kukurydzę i ser, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z cukinii odcinamy wierzch, tzw. „czapeczki”. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ. Do środka nakładamy farsz dociskając, aby jak najwięcej się zmieściło. Przykrywamy czapeczkami, układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, zdejmujemy „czapeczki”, cukinie posypujemy pozostałym serem i pieczmy przez kolejne 10 minut. Podajemy gorące. Smacznego 🙂

31 odpowiedzi do “CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM”

  1. To już sezon na cukinie? Od tygodnia jestem uziemiona w domu, a tu takie nowalijki na straganach;/
    Ciekawy przepis, zapiszę sobie!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.