SZPARAGI W CIEŚCIE

Pierwsze w tym roku szparagi chciałam przygotować jakoś wyjątkowo i myślę, że się udało. Bardzo lubię szparagi po prostu pieczone lub smażone na patelni, ale to danie też świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać na obiad lub na kolację, albo fajną przekąskę. Właściwie to trochę przypomina wytrawny keks, czyli delikatne ciasto otulające dodatki: szparagi, czerwoną paprykę i oliwki, a na wierzchu przypieczony ser. Mam nadzieję, że szparagi w tej wersji będą Wam smakować, warto się skusić 🙂

Przepis:
1 mały pęczek szparagów (około 300 gr)
200 gr mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju (u mnie z pestek winogron)
100 ml mleka
3 jajka
1 łyżeczka oregano
1 papryka czerwona
garść czarnych oliwek
100 gr żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
szczypta soli i pieprzu

Ze szparagów usuwamy końcówki, przecinamy na trzy części, wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 2 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, miksujemy z mlekiem, olejem, oregano, roztrzepanymi jajkami na gładkie ciasto. Dodajemy oliwki, obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, 2/3 sera i szparagi (oprócz kilku, które odkładamy do dekoracji), mieszamy delikatnie, przekładamy masę do małej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy odłożone wcześniej szparagi, posypujemy pozostałych serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 35 – 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut, następnie wyjmujemy z formy i podajemy. Smacznego 🙂

31 odpowiedzi do “SZPARAGI W CIEŚCIE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.