SZASZŁYKI Z KLOPSIKAMI I CUKINIĄ

Przed nami długi weekend majowy, niektórzy szczęśliwcy biorąc trzy dni urlopu będą mogli wypoczywać przez dziewięć dni. Na pewno część z nas wyruszy w plener, żeby piknikować i grillować. Fajnym pomysłem są szaszłyki, zawsze cieszą oko i podniebienie, to też wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów. Proponuję smaczne i niebanalne szaszłyki pieczone w piekarniku, które możemy przygotować nawet jeśli pogoda nie będzie sprzyjała grillowaniu. Kawałki mięsa zastąpiłam klopsikami z mielonego mięsa we włoskim stylu, a cukinia, papryka i czerwona cebula świetnie pasują i dodają kolorów. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
(klopsiki)
500 gr mielonego mięsa (u mnie z udźca indyka)
1 jajko
50 gr bułki tartej
50 gr tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól i pieprz

2 średnie cukinie
1 duża czerwona papryka
2 średnie czerwone cebule
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy na plasterki grubości około 6 – 7. Paprykę obieramy i kroimy na kawałki około 2,5 na 2,5 cm. Obrane cebule kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę na pół. Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy i wyrabiamy, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy najpierw cukinię, klopsika, paprykę, cebulę, następnie cukinię i kolejne składniki, kończąc cukinią. Wszystkie szaszłyki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 – 35 minut. Smacznego 🙂

29 odpowiedzi do “SZASZŁYKI Z KLOPSIKAMI I CUKINIĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.