MUFFINKI Z MIĘTĄ I CZEKOLADĄ

Muffinki to zawsze dobry pomysł, szybko się je robi i zawsze się udają. Tym razem to trochę inna wersja, niż tradycyjna bo z dodatkiem mięty i czekolady. Smaczne, pulchne, niezbyt słodkie z orzeźwiającą nutką mięty i rozpływającą się w ustach czekoladą. Bardzo uniwersalne, pasują i na śniadanie i na deser i na piknik, pyszne maleństwa, gorąco polecam 🙂

Przepis:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru
szczypta soli
100 ml oleju
140 ml jogurtu greckiego
3/4 szklanki listków mięty
2 jajka
60 gr czekolady deserowej

Miętę, olej i jogurt miksujemy w blenderze do powstania jednolicie zielonej mieszanki. Dodajemy jajka, mieszamy rózgą. W misce mieszamy mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, dodajemy płynne składniki i mieszamy krótko rózgą do połączenia składników, dodajemy posiekaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy łyżką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 18 – 20 minut do suchego patyczka. Smacznego 🙂

Jeszcze pochwalę się moimi ostatnimi zakupami, urocze miseczki i praktyczne miarki 🙂

48 odpowiedzi do “MUFFINKI Z MIĘTĄ I CZEKOLADĄ”

  1. Mięta z czekoladą to bardzo udane połączenie. Muffinki na bazie tych składników musiały wyjść przepyszne.
    PS. Miseczki faktycznie niezwykle urocze. Takich w domu nigdy za wiele:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.