KRÓLIK Z PIECZARKAMI

Mięso królika jest delikatne, lekkostrawne i zdrowe, a jednocześnie smaczne. Do tej pory najczęściej dusiłam królika np. z dodatkiem białego wina lub cydru, tym razem to wersja pieczona z pieczarkami, czosnkiem i suszonymi śliwkami oraz nutką tymianku. To danie gościło u nas w Wielkanocny Poniedziałek i bardzo nam smakowało, trochę nieskromne mogę przyznać, że najlepszy królik, jakiego jadłam. Danie jest subtelne, a mięso wyjątkowo miękkie i pyszne. Fajnie pasuje na rodzinny obiad, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 królik podzielony na części (o wadze około 1,5 kg)
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 cebula pokrojona na piórka
350 gr pieczarek pokrojonych na plasterki
1 łyżeczka tymianku
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
4 suszone śliwki
1/3 szklanki bulionu
1/3 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki
sól, pieprz
natka pietruszki

Na patelni teflonowej rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę, smażymy przez około 1 minutę. Dodajemy pieczarki, solimy, posypujemy tymiankiem, smażymy mieszając na dużym ogniu przez około 7 – 8 minut, aż woda odparuje i pieczarki zaczną się przyrumieniać. Przekładamy pieczarki z cebulą do naczynia żaroodpornego. Królika doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie posypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła, kawałki królika obsmażamy z obu stron przez około 2 – 3 minut, układamy na pieczarkach. Pomiędzy kawałki mięsa wkładamy ząbki czosnku i śliwki, podlewamy bulionem, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 1,5 godziny, w połowie pieczenia polewamy mięso powstałym sosem. Po upieczeniu, odlewamy powstały sos na patelnię i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, aby go zredukować, dodajemy mleczko kokosowe lub śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy królika sosem, dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂

20 odpowiedzi do “KRÓLIK Z PIECZARKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.