CIASTECZKA MIGDAŁOWE (BEZ MĄKI I TŁUSZCZU)


Nacieszam się wiosną, najnowszymi zakupami i tymi bardzo prostymi ciasteczkami, które robi się błyskawicznie. Mają lekko chrupiący wierzch i miękki środek, a dodatkowa zaleta jest taka, że w składzie nie mają ani mąki ani tłuszczu. W smaku bardzo migdałowe z nutką cynamonu. Ja użyłam cukru kokosowego, dodającego odrobinę karmelowego posmaku. To wspaniały deser lub małe co nieco do przegryzienia w ciągu dnia, dodaje energii, ale nie jest ciężkie. Po prostu musicie ich spróbować, polecam bardzo gorąco 🙂

Przepis:
200 gramów tartych migdałów
110 gramów cukru (kokosowy lub trzcinowy)
1,5 łyżeczki cynamonu
2 białka
migdały blanszowane do dekoracji (10 – 12)

Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy białka i miksujemy w malakserze na jednolitą masę, przypominającą mokry, trochę lepki piasek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, lekko spłaszczamy i układamy na papierze (w trakcie zwilżamy dłonie). Na każdym ciasteczku układamy jeden blanszowany migdał i lekko dociskamy. Pieczemy 10 minut, wyjmujemy i czekamy aż ostygną (wtedy wierzch stwardnieje). Smacznego 🙂


Moje najnowsze zakupy – te małe miseczki z Bolesławca. Kiedyś nie lubiłam takiej ceramiki, a teraz mi się spodobała 🙂

24 odpowiedzi do “CIASTECZKA MIGDAŁOWE (BEZ MĄKI I TŁUSZCZU)”

  1. Jakoś tak zawsze ciągnie mnie w stronę migdałowych słodkości:) Mnie się bardzo podobają i jestem pewna, że smakują super! A zakupy widzę, bardzo udane:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *