BANANY PIECZONE W CYDRZE

Banany nie należą do moich ulubionych owoców, ale mają kilka zalet, a jedną z nich jest to, że są bardzo popularne i dostępne przez cały rok. Pieczone banany w przeciwieństwie do surowych bardzo zyskują na smaku, stają się mięciutkie i słodkie. Sos powstały z cydru, syropu klonowego, soku z cytryny, masła i cynamonu jest przepyszny i jeszcze bardziej podkreśla smak bananów. Dla kontrastu posypałam wierzch solonymi pistacjami, ale można ten deser podać z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, więc to fajny i pyszny deser, na który możemy sobie pozwolić, nawet jeśli nie mamy dużo czasu, polecam gorąco 🙂

Przepis:
2 banany
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
4 łyżki cydru
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki masła

Dodatki: posiekane pistacje, lody, bita śmietana

Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Przekładamy na żaroodpornego naczynia wysmarowanego 1 łyżeczką masła, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, polewamy syropem klonowym i cydrem. Na wierzch układamy pozostałe masło w małych kawałkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy, posypujemy pistacjami i od razu podajemy. Smacznego 🙂

21 odpowiedzi do “BANANY PIECZONE W CYDRZE”

Odpowiedz na „KatarzynaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.