TRUFELKI DAKTYLOWO-ŚLIWKOWO-ORZECHOWE


Domowe trufelki to smaczna i zdrowa przekąska. Zrobienie nie wymaga wysiłku, wystarczy dobry malakser i kilka minut, a składniki właściwie zależą od naszej inwencji. Tym razem użyłam suszonych daktyli, śliwek i orzechów nerkowca, troszkę cynamonu i syropu klonowego. Możemy je obtoczyć w kakao lub w polewie czekoladowej, ale ja wybrałam pistacje i wiórki kokosowe. Nie są zbyt słodkie, poprawiają przemianę materii i fajnie je przegryzać w czasie czytania książki. Jestem fanką kryminałów, więc tym bardziej dziwi mnie, że scence-fiction “Problem trzech ciał” tak bardzo mnie wciągnęło, polecam serdecznie i trufelki i książkę 🙂

Przepis:
1/2 szklanki śliwek suszonych (bez pestek)
1/2 szklanki daktyli (bez pestek)
3/4 szklanki orzechów nerkowca
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki syropu klonowego

Dodatki: wiórki kokosowe, posiekane pistacje

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze (najpierw pulsacyjnie), aż do ich połączenia w jedną masę. Dłońmi formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

30 odpowiedzi do “TRUFELKI DAKTYLOWO-ŚLIWKOWO-ORZECHOWE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *