MAZUREK MARCEPANOWO-MALINOWY W FORMIE PISANKI

Mazurek to specjalne ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy, przygotowywane tylko raz w roku, dlatego zawsze staram się, aby był wyjątkowy. Musi być kolorowy, słodki i składać się z kilku warstw, tym razem na spodzie kruche ciasto, warstwa marcepanowa, kwaskowy dżem malinowy i polewa z gorzkiej czekolady. Kształt i ozdoby przypominają wielkanocną pisankę i mam nadzieję, że mazurek będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Dekoracja to kwestia naszej wyobraźni, kolorowe posypki fajnie się sprawdzą, do tego migdały i suszona żurawina lub jagody goji. Polecam gorąco, warto się skusić 🙂
Przepis:
(kruche ciasto na formę owalną 27 na 19 cm)
200 gr mąki pszennej
20 gr cukru pudru
100 gr zimnego masła w kawałkach
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli

(warstwa marcepanu)
1 szklanka startych migdałów
1/3 szklanki cukru pudru
35 ml ulubionego likieru, np. amaretto

3/4 szklanki dżemu malinowego

(polewa czekoladowa)
120 gramów gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki śmietanki

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy w malakserze (lub ręcznie), formujemy w owalny kształt, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkowujemy na owalny placek grubości 5 -6 mm. Owalną formę wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy kształt na dno i paski na boki), wykładamy ciastem dno i boki na wysokość 1,5 cm. Formę z ciastem ponownie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Przed pieczeniem ciasto w kilku miejscach nakłuwamy widelcem, pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni, wyjmujemy i czekamy, aż całkiem ostygnie. W tym czasie przygotowujemy marcepan. Miksujemy składniki na gładką masę. Ciasto wyjmujemy z formy, usuwamy papier, układamy na talerzu, masę marcepanową wykładamy na spód ciasta i zwilżonymi dłońmi rozprowadzamy równo. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Na marcepanie rozsmarowujemy równo warstwę dżemu malinowego, wkładamy do lodówki na 30 minut. Składniki polewy czekoladowej rozpuszczamy delikatnie mieszając w kąpieli wodnej. Rozsmarowujemy polewę na warstwie malinowej, wyrównujemy powierzchnię i układamy dekorację. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “MAZUREK MARCEPANOWO-MALINOWY W FORMIE PISANKI”

  1. Pięknie się prezentuję 😀 Mazurki u mnie na Święta nie są tradycją i nigdy ich nie pieczemy, ale takiego to chętnie bym umieściła na wielkanocnym stolę 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.