KRUCHE CIASTECZKA HERBACIANE

Kruche i delikatne ciasteczka z nutką herbacianą. Do ich przygotowania użyłam pysznej czarnej herbaty burbon przy kominku z ziarnami kawy, płatkami kwiatów pomarańczy i aromatem whisky, z mojej ulubionej herbaciarni Herbaty czas. Ciasteczka robi się bardzo prosto, podobnie jak inne kruche ciasteczka, ale z jednym nietypowym składnikiem w postaci utartych w moździerzu na pył liści herbaty. Do ciasteczek pasuje oczywiście ta sama herbata. U mnie ciasteczka w formie gwiazdek i serduszek, ale możecie użyć też innych kształtów do wycinania ciasteczek, też będzie smacznie. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
130 gr mąki pszennej
75 gr zimnego masła
2 ugotowane żółtka
20 gr cukru pudru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka whisky lub koniaku
1 łyżeczka herbaty “Burbon przy kominku”

Żółtka przecieramy przez gęste sitko. Z mąki, soli, cukru, cynamonu, herbaty utartej w moździerzu na pył i małych kawałków masła przygotowujemy ciasto, najpierw jak kruszonkę, potem dodajemy przetarte żółtka i alkohol i zagniatamy ciasto (ja robię to malakserem). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 4 – 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną, możemy przed podaniem posypać je cukrem pudrem. Smacznego 🙂

49 odpowiedzi do “KRUCHE CIASTECZKA HERBACIANE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *