KREM Z GROSZKU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny za nami, ale prawdziwa wiosna jeszcze się spóźnia. Gdy tęsknię za pięknymi soczystymi kolorami, w mojej kuchni pojawia się krem z groszku o intensywnym zielonym kolorze. Zupa jest delikatna, lekko słodkawa, dobrze pasują do niej grzanki z wyrazistym serem, posypane odrobiną szczypiorku. Można też dodać kilka kostek sera feta. Ta zupa zawsze poprawia mi humor, a robi się ją błyskawicznie. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 średnia cebula drobno posiekana
1 średni ziemniak pokrojony w małą kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
400 gramów mrożonego groszku
2,5 szklanki bulionu
0,5 szklanki mleczka kokosowego
sól i pieprz

Dodatki: grzanki z serem, szczypiorek, ser feta pokrojony w kostkę

W rondlu rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, czosnek i ziemniaka, lekko solimy, smażymy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy groszek, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami, smacznego 🙂

44 odpowiedzi do “KREM Z GROSZKU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *