ORZECHY W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE


Orzechy to fajna przekąska, ja lubię je chrupać między posiłkami. Można je podać gościom do przegryzania, albo podjadać oglądając film lub czytając książkę. Orzechy w chrupiącej skorupce są jeszcze fajniejsze od zwykłych orzechów, pięknie pachną orzechowo-cynamonowo podczas pieczenia i świetnie smakują, gdy ostygną. Mnie nawet bardziej smakowały na następny dzień. Ich jedyna wada jest taka, że bardzo wciągają i można się od nich uzależnić. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
500 gr mieszanki orzechów
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 białko dużego jajka kurzego
1 łyżka cukru pudru

Do miski wrzucamy orzechy, cukier, cynamon, sól i paprykę, mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy, żeby usztywnić pianę, przekładamy do orzechów i delikatnie mieszamy tak, aby orzechy pokryły się pianą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, żeby orzechy leżały w jednej warstwie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez 30 minut, w połowie pieczenia delikatnie mieszamy orzechy. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż całkiem ostygną i skorupka zastygnie. Smacznego 🙂

33 odpowiedzi do “ORZECHY W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE”

  1. Ja zdecydowanie wolę orzechy bez dodatków.
    Ale myślę że dla miłośników takich orzeszków, to jest zdecydowanie lepsze niż kupne:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.