MAKARON ZAPIEKANY Z TUŃCZYKIEM I GROSZKIEM

przez | 11 lutego 2018

Makaron to sprawdzony sposób na smaczny obiad. Dzisiaj to nie tylko zwykły makaron z dodatkami, ale zapiekanka, którą przygotowałam w moim ostatnim zakupie, czyli fajnym naczyniu żaroodpornym w kształcie serca. Efektownie wygląda na stole i szczególnie pasuje na zbliżające się Walentynki, ale na inne okazje też się przyda. Dodatki do makaronu, to tym razem tuńczyk i groszek, bardzo proste, a jednocześnie zadziwiająco smaczne. Całość fajnie dopełnia sos beszamelowy tarty parmezan i ułożone na wierzchu pomidory z odrobiną ziół. Prosto i smacznie, na obiad lub kolację w sam raz, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
250 gr makaronu (krótkiego)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka zielonego groszku
1 mała cebula drobno pokrojona
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
30 gr tartego parmezanu
pomidorki koktajlowe (8 – 10)
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
40 gr startego żółtego sera
Zaczynamy od sosu beszamelowego. Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy rózgą smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy ser, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy łyżkę masła, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju, dodajemy cebulę, smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 1 minutę, dodajemy czosnek i odsączonego tuńczyka, rozdrobnionego widelcem, smażymy przez około 1 minutę, dodajemy odsączony groszek, mieszamy, doprawiamy oregano, solą i pieprzem, przekładamy do makaronu, dodajemy beszamel i mieszamy dokładnie. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, wygładzamy powierzchnię, posypujemy parmezanem, układamy pokrojone na połówki pomidorki, posypujemy je szczyptą oregano i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

26 komentarzy do „MAKARON ZAPIEKANY Z TUŃCZYKIEM I GROSZKIEM

  1. Ela

    Naczynie piękne.
    Zapiekanka z makaronem, to zawsze sprawdzony sposób na obiad, zawsze wszystko zjedzą wygłodniałe małe brzuszki:)

    Odpowiedz
  2. Agnieszka

    Uroczy ten garnek:D Gdy daniem głównym jest makaron, zawsze jestem na tak:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
  3. Ewa

    Daniom z makaronem nigdy nie odmówię:) A zapiekanka podana w takim naczyniu nabiera dodatkowe +10 punktów do atrakcyjności:)

    Odpowiedz
  4. Malwina

    Od razu moją uwagę zwróciło to naczynko do zapiekania. Śliczne! Rzeczywiście tak podana potrawa będzie idealnie pasować na Walentynki 🙂

    Odpowiedz
  5. Lonna

    Bardzo lubię połączenie tuńczyka i makaronu, więc taką pyszną i pożywną zapiekankę chętnie bym zjadła 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *