MAKARON Z SOSEM BOLOŃSKIM (SPAGHETTI BOLOGNESE)

Uwielbiam dania z makaronu, wychodzą zawsze smaczne i najczęściej gotowe w krótkim czasie. Jednak tym razem pośpiech nie jest wskazany, sos musi się dusić długo, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak. Sofia Loren powiedziała, że nie ma jednego przepisu na spaghetti bolognese, a każda pani domu ma własne sekrety. Ja pozwoliłam sobie wzbogacić smak tego dania o grzyby suszone, które dodałam do sosu. Pyszny makaron, na który warto poczekać, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(4 porcje)
350 gr makaronu spaghetti
1 łyżka oliwy
350 gr chudej mielonej wołowiny
1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
50 gr wędzonego boczku (lub włoskiej pancetty) drobno pokrojonego
1 puszka pomidorów krojonych (400 gr)
125 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki oregano
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól i pieprz
20 gr suszonych grzybów

Grzyby kruszymy na małe kawałki, zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu mieszając przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, marchewkę, seler i boczek, smażymy mieszając przez 3 minuty. Dodajemy mięso i na dużym ogniu smażymy mieszając i rozgniatając widelcem grudki mięsa przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, oregano, wino, grzyby, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez godzinę. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy przez 1 minutę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem ugotowanym “al dente”, możemy posypać tartym parmezanem. Smacznego 🙂

41 odpowiedzi do “MAKARON Z SOSEM BOLOŃSKIM (SPAGHETTI BOLOGNESE)”

  1. Nie wiem czemu, ale nie przepadam za łączeniem makaronu z mięsem, dlatego ja zawsze wybieram dodatki do spaghetti bezmięsne. Za to moja rodzinka na pewno byłaby zadowolona z takiego obiadu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *