ZUPA OGÓRKOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM


Ogórkowa to klasyka w polskiej kuchni, przyznam się, że u mnie nie gości zbyt często, a jeśli już to właśnie w zimie. To jest wersja bardzo prosta, ale trochę inna niż tradycyjna, bo z mleczkiem kokosowym zamiast śmietany. Dzięki temu jest mniej kaloryczna, a smaczna tak samo. Ja używam mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki, co przyspiesza jej przygotowanie, ale można też pokroić świeżą włoszczyznę. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
1 łyżka oleju
1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w słupkach
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1 litr bulionu
3 duże ziemniaki
4 średnie kiszone ogórki (bez skóry, starte na tarce o dużych oczkach)
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki płynu z kiszenia ogórków
1/2 szklanki mleczka kokosowego

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy czosnek, mieszamy, wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. W małym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy ogórki, podlewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Do garnka z zupą, dodajemy podduszone ogórki i płyn z ogórków, przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, wcześniej wymieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę możemy przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku. Smacznego 🙂

18 odpowiedzi do “ZUPA OGÓRKOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM”

  1. Lubię prawie wszystkie zupy. Ogórkowa znajduje się w czołówce rankingu. Ostatnio zabielam mlekiem a nie śmietaną, ale w wersji kokosowej jeszcze nie próbowałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *