TARTA Z KREMEM LIMONKOWYM (BEZ PIECZENIA)

Po wszystkich przygotowaniach świąteczno-noworocznych i kulinarnych szaleństwach, mam ochotę na prosty deser, nie wymagający długiego stania w kuchni, ani pieczenia. Taka właśnie jest ta tarta, prosta do zrobienia, nie trzeba nawet odpalać piekarnika. Kruchy ciasteczkowy spód i jedwabiste nadzienie, a na wierzchu delikatna dekoracja. Łatwa, lekka, a jednocześnie wyrazista w smaku, słodka i kwaskowa jednocześnie. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
na formę o średnicy 20 cm
(spód)
200 gr herbatników petitki
100 gr masła stopionego
(krem limonkowy)
7 limonek
2 jajka
70 gramów cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
50 gramów masła

Herbatniki miksujemy na drobne okruchy (w malakserze), dodajemy masło i miksujemy na masę przypominającą mokry piasek. Przekładamy do tortownicy, wykładamy dociskając dno i brzeg na około 2 – 3 cm. Wkładamy do lodówki na godzinę. Z 2 limonek ścieramy skórkę, a ze wszystkich wyciskamy sok (powinno być go 100 ml). W rondlu z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki kremu, z wyjątkiem masła, podgrzewamy na małym ogniu mieszając rózgą. Gdy pojawią bąbelki gotujemy jeszcze około pół minuty, zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Odstawiamy krem do ostygnięcia. Przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy ozdobami z czekolady i suszoną żurawiną. Smacznego 🙂

23 odpowiedzi do “TARTA Z KREMEM LIMONKOWYM (BEZ PIECZENIA)”

  1. Oj, u mnie w domu taka tarta miałaby wzięcie:) Krem bardzo ciekawy. Sposób wykonania taki inny (przynajmniej dla mnie), jestem ciekawa jak smakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *