PALUCHY Z SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI


Karnawał w pełni, a mnie jakieś lenistwo dopadło, więc pączki i faworki muszą poczekać. Zamiast nich mam jedną z fajnych przekąsek imprezowych, czyli paluchy z ciasta francuskiego. To pyszny dodatek do pochrupania przy kufelku piwa, np. zamiast chipsów. Pasują też jako dodatek do zup kremów, albo małe co nieco do przegryzienia w szkole lub pracy. Do sera dodałam suszone pomidory i zioła prowansalskie, wzbogacające smak. Przygotowanie zajmuje kilka minut, pieczenie też jest szybkie. Smaczne na ciepło i na zimno. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
(na 10 paluchów)
1 płat dużego ciasta francuskiego (375 gr)
1 jajko roztrzepane
5 suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
80 gr ostrego żółtego sera drobno startego (u mnie cheddar)
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Rozwinięte ciasto francuskie kroimy w poprzek na pół. Każdą połowę smarujemy jajkiem przy użyciu pędzelka. Na jednej części rozkładamy odsączone dokładnie z zalewy i drobno pokrojone pomidory, posypujemy ziołami i 2/3 sera. Przykrywamy drugą połową ciasta (stroną posmarowaną jajkiem do środka), dociskamy ciasto, żeby obie części się skleiły. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy resztą sera, lekko dociskamy go do ciasta, kroimy na paski szerokości około 2 cm, każdy pasek skręcamy trzymając za końce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępy, końce paluchów dociskamy do papieru. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 – 20 minut (w zależności od tego jak chcemy je przyrumienić). Smacznego 🙂

37 odpowiedzi do “PALUCHY Z SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *