KACZKA PIECZONA Z JABŁKIEM

To nie jest trudne danie, ale trochę czasochłonne. Nie przygotujecie go w pół godziny, niemniej jednak naprawdę warto czekać, bo kaczka smakuje wybornie, jest bardzo miękka, soczysta i aromatyczna, z nutką tymianku i czosnku. Ma też fajnie przypieczoną skórkę i kwaskowe, rozpływające się kawałki jabłka. To danie idealne na bardziej uroczysty obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Warto się skusić 🙂
Przepis:
1 mrożona kaczka w całości
1 – 2 jabłka (kwaśne i twarde)
1 główka czosnku
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki tymianku
1,5 łyżeczki majeranku
sól i pieprz

Mrożoną kaczkę (bez podrobów) najlepiej rozmrozić wkładając ją do lodówki na 24 godziny lub trzymając przez cały dzień w temperaturze pokojowej. Do dużego garnka wkładamy kaczkę i zalewamy solanką (w zimnej wodzie rozpuszczamy sól w proporcji 100 gr soli na 1 l wody), tak aby cała kaczka była przykryta. Odstawiamy na 30 min, w międzyczasie raz odwracamy kaczkę. Wylewamy wodę, kaczkę dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy olejem i przyprawami. Do środka kaczki wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłka bez gniazd nasiennych. Kaczkę przekładamy na naczynia żaroodpornego grzbietem do góry, dodajemy przekrojoną w poprzek główkę czosnku. Piekarnik rozgrzewamy do 230˚C. Wkładamy naczynie z kaczką bez przykrycia do piekarnika i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180˚C, przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy przez 2 godziny, w połowie pieczenia przewracamy kaczkę na drugą stronę. Kaczkę podajemy od razu po upieczeniu. Smacznego 🙂

26 odpowiedzi do “KACZKA PIECZONA Z JABŁKIEM”

  1. Uwielbiam kaczkę i aż czasem nie mogę uwierzyć, jak ktoś mówi, że mięso kaczki nie jest dobre;) Dla mnie jest fenomenalne, a jedyne dwie rzeczy, do których mogłabym się przyczepić są takie, że zawsze jest za mało;) i nie lubię takiego mięsa porcjować;) Ale ten smak… i ta skórka… mniam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.