Z ziemniaków można przygotować mnóstwo fajnych dań, jednym z nich są ziemniaki duchesse, danie pochodzące z kuchni francuskiej, a w Polsce często nazywane po prostu dufinki. To prosty, a jednocześnie świetny sposób na podanie ziemniaków w bardziej elegancki sposób. Taki dodatek sprawia, że nawet zwykły mielony wygląda szykownie. Fajnie będą prezentować się na świątecznym stole, podane do pieczonego mięsa lub ryby. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na około 20 szt.)
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka masła
sól, pieprz
szczypta tartej gałki muszkatołowej
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, żółtko, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskamy nieduże rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bardzo delikatnie smarujemy roztrzepanym białkiem przy użyciu pędzelka Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 – 20 minut, aż brzegi się lekko przyrumienią. Podajemy od razu jeszcze gorące. Smacznego 🙂
O nie znałam tego przepisu 🙂 Nigdy nie jadłam ziemniaków w takim wydaniu. W sumie rzeczywiście super patent 🙂
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
Podane w ten sposób ziemniaki rzeczywiście wspaniale się prezentują i są wyjątkowo smaczne. Dufinki robiłam tylko raz i dokładnie pamiętam kiedy. Od tego czasu minęło już 15 lat.
To dobra okazja, żeby powrócić do dufinek 🙂
M
Świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaczków 🙂
To prawda, bardzo gorąco polecam 🙂
M
Wyglądają rewelacyjnie i na pewno smakują genialnie 🙂
Warto spróbować, polecam 🙂
M
wow, jakie cudne. nie słyszałam nigdy o dufinkach, a wyglądają przepięknie. ładnie będą się prezentować na urodzinowym, rodzinnym obiedzie 🙂
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
Akurat takich pyszności nigdy nie jadłam.
Sądzę, że byśmy się polubiły. Kiedyś uwielbiałam ziemniaczane inspiracje.
Teraz rzadko się kuszę na te pyszności. Szkoda.
Pozdrawiam 🙂
Tym bardziej polecam 🙂
M
Wyglądają cudownie! <3 Wspaniałe! Zapisuję do zrobienia 😀
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Jak one pięknie wyglądają! Aż trudno uwierzyć, że to “tylko” ziemniaki. Super pomysł na eleganckie danie, z pewnością zrobi wrażenie na gościach:) Pozdrawiam:)
Dziękuję bardzo, tak na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to ciasteczka 🙂
M
Uroczo wyglądają 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wyglądają rewelacyjnie 🙂 Muszę kupić sobie rękaw cukierniczy 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Cudowny pomysł na wigilijny stół ❤
Tak, na święta pasują idealnie 🙂
M
Super pomysł. Muszę spróbować:)
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Nigdy nie jadłam ziemniaków w takim wydaniu. Pięknie to wygląda 🙂
Warto spróbować, polecam 🙂
M
pierwszy raz jadłam 10 lat temu na swojej studniówce, od tej pory wielbię 🙂
Super, fajne wspomnienie 🙂
M
wyglądają bardzo elegancko
Tak, pięknie się prezentują 🙂
M
Fajny pomysł i fajnie to wygląda
Bardzo dziękuję 🙂
M
Cudnie wyglądają 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Dufinki robię zazwyczaj na imprezy i spotkania rodzinne. Lubią je szczególnie najmłodsi. Może w tym roku przygotuję je na świąteczny obiad 🙂
Tak, to świetny pomysł na dodatek do świątecznego obiadu 🙂
M
super pomysł, muszę spróbować 🙂
Dziękuję, polecam serdecznie 🙂
M
Wyglądają bardzo efektownie 🙂
Dziękuję, fajnie smakują i ładnie wyglądają, polecam 🙂
M
Wygladają prześlicznie i elegancko 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Fantastyczne danie, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda to bajecznie 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Te ziemniaczki są piękne 🙂 Idealne na jakąś uroczystość – goście na pewno będą zachwyceni 😀
Wyglądają świetnie, trzeba będzie kiedyś wypróbować :).