W tym roku wyjątkowo ciągnie mnie do makowych wypieków. Może dlatego, że przygotowuję je tylko na święta, więc czekam na nie od dłuższego czasu. Tym razem to torcik z kruchego ciasta wypełniony masą makową z bakaliami i na wierzchu ozdobiony gwiazdkami z odrobiną lukru. Fajnie smakuje i ładnie się prezentuje. Prosty i apetyczny, polecam na święta 🙂
Przepis:
(ciasto na tortownicę o średnicy 20 cm)
300 gr mąki
1/3 szklanki cukru pudru
100 gr zimnego masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
2 łyżki bułki tartej
(nadzienie)
400 gr gotowej masy makowej
1 białko jajka
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
(lukier)
1 łyżka soku z cytryny
2 – 3 łyżki cukru pudru
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy, żeby powstały duże grudki (ja używam do przygotowania ciasta malaksera, co ułatwia pracę). Do masy dodajemy żółtka, śmietanę (jeśli ciasto jest zbyt suche), szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta kładziemy na kawałku folii spożywczej, spłaszczamy i przykrywamy drugim kawałkiem folii (łatwiej będzie je później rozwałkować). 1/3 ciasta owijamy osobnym kawałkiem folii spożywczej. Obie części ciasta wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ubijamy pianę z białka, do masy makowej dodajemy bakalie, mieszamy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy z lodówki część ciasta (2/3) i przez folię rozwałkowujemy cienko, do takiej wielkości, żeby pasowało do formy i pokryło dno plus około 3 cm brzegu. Formę smarujemy masłem i posypujemy łyżką bułki tartej. Ciasto przekładamy do formy, pokrywając dno i brzeg. Ciasto posypujemy łyżką bułki tartej, wykładamy nadzienie, wygładzamy powierzchnię.
Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta (1/3), rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki, układamy na nadzieniu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35 – 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy do lodówki na noc, wyjmujemy z formy. Mieszamy składniki lukru, dekorujemy lukrem gwiazdki, posypujemy odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smacznego 🙂
Wow! Wygląda fantastycznie i na pewno smakuje obłędnie 🙂
Torcik prezentuje się bardzo wykwintnie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Od kilku miesięcy też mam ciągoty na makowe słodkości. I podobnie jak Ty, wypieki z makiem przygotowuję raz w roku, na święta Bożego Narodzenia. Cudownie wygląda Twój torcik. Skosztowałabym z przyjemnością:)
Super, bardzo się cieszę, polecam gorąco 🙂
M
Ooo, jak pięknie wygląda! I na pewno świetnie smakuje 🙂 Zwłaszcza dzięki żurawinie. Uwielbiam takie kontrastowe akcenty.
Dziękuję, żurawina fajnie smakuje z makiem 🙂
M
Przepięknie wygląda 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
A mnie rzadko ciągnie do makowych wypieków, ale ten prezentuje się super 🙂
Raz w roku, fajnie smakują makowe pyszności 🙂
M
yaay, bardzo apetycznie wygląda 🙂 mniaaam 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Wygląda zjawiskowo. Piękny torcik, w sam raz na wigilijny stół 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Mniam! Wygląda przepysznie! Myślę, że na jednym kawałku by się nie skończyło 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Świetny torcik i dużo maku, czyli tak jak lubimy najbardziej <3
Dziękuję, też lubię dużo maku 🙂
M
Ja niestety do maku cały czas nie mogę się przekonać 🙁
Może torcik by Cię przekonał 🙂
M
Przessssmakowicie wygląda 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Aż ślinka cieknie. Super ciacho. Uwielbiam wszystko, co z makiem. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze 🙂
Dziękuję bardzo, wzajemnie wszystkiego najlepszego na święta 🙂
M
Wspaniałe ciasto 🙂 Idealne na świąteczny stół 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M