ŚWIĄTECZNY KEKS “LAST MINUTE”

Keks to ciasto, które przygotowuję raz w roku, tylko na Boże Narodzenie. Dużo bakalii i odrobina przyprawy do piernika, a na wierzchu lukier ze skórką pomarańczową. Tym razem zamiast tradycyjnego przepisu użyłam receptury, którą wykorzystuję do pieczenia muffinek, bo jest dużo prostsza, a ciasto jest sprężyste i wilgotne, dzięki dodatkowi maślanki. Bez ucierania, bez ubijania, wystarczy składniki wymieszać łyżką. Polecam gorąco na święta 🙂

Przepis:
2 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szklanka maślanki
2 jajka
1/2 kostki masła (100 gr)
100 gr mieszanki keksowej
50 gr żurawiny suszonej
25 gr rodzynek

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wkładamy mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę i sól, mieszamy. W osobnej misce mieszamy maślankę, jajka i masło (jak ostygnie). Do miski ze składnikami sypkimi wlewamy składniki płynne i szybko mieszamy, żeby wszystko połączyć, ale masa nie powinna być gładka, ma zawierać grudki. Bakalie posypujemy łyżką mąki, mieszamy. Dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. Do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na keks przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 – 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i wyjmujemy z formy, lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego 🙂

13 odpowiedzi do “ŚWIĄTECZNY KEKS “LAST MINUTE””

  1. Ja również keks piekę tylko na Boże Narodzenie. Przepis, wg którego przygotowuję to ciasto nie jest strasznie wymagający, a keks jest doskonały. Dawniej lukrowałam, teraz już, niestety, nie. Choć w ten sposób ograniczam spożycie cukru:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.