SAŁATKA OWOCOWA Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW


Święta, święta i po świętach. Jeśli macie jak ja uczucie ciężkości po świątecznych smakołykach, to polecam sałatkę owocową, zamiast tradycyjnych deserów lub innych kalorycznych potraw. To sałatka zimowa z ananasa, pomarańczy, suszonej żurawiny i płatków migdałów, smaczna, kolorowa i odświeżająca. Dodatek soku z cytryny i miodu fajnie łączy wszystkie smaki. U mnie sałatka to właściwie nie deser, ale lekka kolacja, życzę smacznego 🙂
Przepis:
1/2 ananasa (u mnie świeży)
2 pomarańcze
2 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki płatków migdałów
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki płynnego miodu

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Obranego ananasa kroimy w plastry grubości około 1 cm, każdy plaster na pół, wycinamy twardy środek i układamy na talerzu. Pomarańcze obieramy, skórkę razem z białą warstwą, kroimy na plasterki grubości około 5 mm. Układamy na ananasie, skrapiamy sokiem z cytryny i miodem, posypujemy płatkami migdałów i żurawiną. Od razu podajemy. Smacznego 🙂

36 odpowiedzi do “SAŁATKA OWOCOWA Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW”

  1. Hmmm wiele z nas (i nie tylko wielu bardzo znanych kucharzy tak robi) praży pestki oraz orzechy ale ze zdrowotnego punktu widzenia nie powinno się tego robić. Ja już od dawna jak mam dodać pestki dyni do zupy krem to je dodaje bez obróbki termicznej. Smakują równie dobrze. I myślę, że w Twoim przepisie również migdały sprawdziłyby się bez prażenia. Spróbuj!

    Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

    1. Pyszna sałatka i dobrze zrobi po Świętach. Do tego pyszne prażone pestki – zalecane przez panią dietetyk u dr Dąbrowskiej w Mielnie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.