POLĘDWICZKA Z SOSEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK

przez | 14 grudnia 2017

sliwka pixl 3 (Small)

Dzisiaj zapraszam na smaczne danie, które pasuje na świąteczny obiad. Polędwiczka z sosem z suszonych śliwek to smaczna alternatywa dla tradycyjnego schabu ze śliwką. Mięso jest delikatne, dlatego nie wymaga długiego smażenia, czy pieczenia. Mocno zrumienione i podpieczone polędwiczki pozostają jędrne i subtelne w smaku. Sos z suszonych śliwek ma wyrazisty smak i dodaje daniu charakteru. To prosta potrawa, a jednocześnie niebanalna. Zaletą jest także to, że sos możemy przygotować dzień wcześniej, a polędwiczka nie wymaga długiego pieczenia, więc nie będziemy musieli poświęcać dużo czasu na przygotowanie tej pysznej potrawy. Całość ładnie wygląda i może stanowić reprezentacyjne danie podczas świątecznego obiadu. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
3 łyżki klarowanego masła lub oleju
2 polędwiczki wieprzowe
sól i pieprz

(sos)
200 gr suszonych śliwek
1,5 szklanki ciepłego bulionu lub wody
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz

Najpierw przygotowujemy sos. Do rondla z grubym dnem wkładamy śliwki, zalewamy bulionem lub wodą i odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy ocet, tymianek, czosnek, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody, jeśli za rzadki podgrzewamy mieszając, żeby się zredukował. Przygotowujemy polędwiczki. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Umyte i dokładnie osuszone polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzewamy mocno masło lub olej. Polędwiczki smażymy ze wszystkich stron do mocnego zrumienienia. Patelnię z mięsem wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 16 – 17 minut. (Jeśli nie możemy patelni wstawić do piekarnika, to mięso przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia, które wcześniej ogrzewamy w piekarniku). Polędwiczki wyjmujemy z pieca, czekamy 5 minut, żeby mięso odpoczęło, kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Polędwiczki podajemy na ciepło z sosem. Smacznego 🙂

4 komentarze do „POLĘDWICZKA Z SOSEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK

  1. Zuza

    gratuluję przeprowadzki i domeny! 🙂 powodzenia w dalszym blogowaniu 🙂

    polędwiczka i suszone śliwki… mniam, jedno z moich ulubionych połączeń 🙂

    Odpowiedz
  2. Piotr

    Super, szybko i smacznie.Dziękujemy w imieniu całej zadowolonej rodzinki.

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję bardzo 🙂 ogromnie się cieszę, że tak smakowało 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *