FRANCUSKIE ROGALIKI Z MAKIEM

Witajcie w nowym miejscu 🙂 Mak przynosi powodzenie, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Rogaliki francuskie z makiem, to prosty i smaczny sposób na makowe pyszności “last minute”. Możemy je też przygotować już teraz i podjadać w czasie świątecznych przygotowań. To również dobry pomysł na wykorzystanie resztek masy makowej, jeśli coś Was zostanie i nie wiecie co zrobić. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 płat okrągłego ciasta francuskiego
8 łyżeczek gotowej masy makowej
1 żółtko
1 łyżeczka mleka

Ciasto kroimy na 8 trójkątów. Na grubszym końcu każdego kawałka ciasta kładziemy łyżeczkę masy makowej i zwijamy rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem przy pomocy pędzelka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut. Smacznego 🙂

38 odpowiedzi do “FRANCUSKIE ROGALIKI Z MAKIEM”

  1. Nowe miejsce – super:) Na tyle zbliżone do poprzedniego wyglądu, że żaden ze stałych bywalców nie będzie miał problemu z odnalezieniem się tutaj:) dobra robota:)

    Ja nie planowałam na święta niczego z makiem, ale jak przeczytałam, że przynosi powodzenie, to chyba zastanowię się drugi raz;)

    Lubię takie rogaliki:) ale okrągłego ciasta jeszcze nie spotkałam.

    1. Dziękuję, nie było łatwo, ale na szczęście miałam techniczne wsparcie 🙂 Okrągłe ciasto francuskie kupiłam w sklepie Piotr i Paweł 🙂
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.