PIECZONE PIEROŻKI Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

piergi 11 (Small)

Podobno to nieładnie się chwalić, ale te pierożki są tak smaczne, że można dla nich stracić głowę. Po pierwsze pysznie smakują z powodu lekkiego ciasta twarogowego, a po drugie z powodu nadzienia z karmelizowanej czerwonej cebuli. Smaczne i na ciepło i na zimno, pasują na rodzinne spotkanie lub imprezę. Niezwykle proste składniki, a bardzo fajny efekt. Można użyć też innego nadzienia, np. z pieczarek lub mięsa, ale karmelizowana cebula smakuje wybornie. Spróbujcie konieczne 🙂
Przepis:
(ciasto na pierogi)
250 gr twarogu
125 gr masła
250 gr mąki pszennej
1 łyżeczka soli
(karmelizowana cebula)
4 duże czerwone cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
szczypta tymianku

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło pokrojone na kawałki, sól i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto (ja robię to w malakserze). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy cebulę. Obrane cebule kroimy w bardzo cienkie ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy cebulę, mieszamy, żeby pokryła się tłuszczem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Odkrywamy, dodajemy sól i cukier, zwiększamy ogień i smażymy mieszając przez około 20 minut, aż cebula nabierze ciemnego koloru, doprawiamy tymiankiem i sporą ilością pieprzu, mieszamy, zdejmujemy z ognia, żeby przestygła. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, jak na pierogi, wycinamy szklanką koła, na każde nakładamy łyżeczkę cebuli i zlepiamy (ja jeszcze widelcem naciskam na brzegi). Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem (możemy posypać ulubionymi ziołami) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 – 20 minut, aż będą rumiane. Smacznego

53 odpowiedzi do “PIECZONE PIEROŻKI Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.