MAKARON ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

przez | 8 listopada 2017

zapiekanka pix (Small)

Makaron to sprawdzony sposób na smaczny obiad. Może to kwestia pogody, ale ostatnio najbardziej smakuje mi zapiekany makaron z różnymi dodatkami i serem. Tym razem to pieczarki, wędzony łosoś i oczywiście parmezan. Całość fajnie dopełnia sos beszamelowy i ułożone na wierzchu pomidory z odrobiną ziół. Prosto i smacznie, na rodzinny obiad w sam raz, polecam serdecznie 🙂

Przepis:
350 gr makaronu (krótkiego)
250 gr pieczarek pokrojonych w plasterki
250 gr łososia wędzonego na ciepło
1 mała cebula drobno pokrojona
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
40 gr tartego parmezanu
2 duże pomidory
½ łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
50 gr startego żółtego sera

Zaczynamy od sosu beszamelowego. Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy rózgą smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy ser, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy łyżkę masła, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju, dodajemy cebulę, smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 1 minutę, dodajemy pieczarki, solimy, zwiększamy ogień i smażymy mieszając przez około 10 minut, żeby woda odparowała, dodajemy podzielonego ma małe kawałki łososia, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do makaronu, dodajemy beszamel i mieszamy dokładnie. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, wygładzamy powierzchnię, posypujemy parmezanem, układamy pokrojone na plasterki pomidory, posypujemy je ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

40 komentarzy do „MAKARON ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

  1. ~Megly

    Świetnie się ta zapiekanka prezentuje.
    Coś czuję, że będę musiała spróbować 😀
    Apetyczna, rewelacyjna, doskonała!
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj ~Dominika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *