GULASZ WARZYWNY Z KLOPSIKAMI

gulasz222 (Small)

Miałam inny pomysł na obiad, bardziej wykwintny, ale choroba zmusiła mnie do zmiany planów. Jednak nie ma tego złego, co by nie wyszło na dobre, bo gulasz z klopsikami też bardzo fajnie smakuje. Najczęściej gulasz zawiera mięso krojone, ale klopsiki z mielonego mięsa świetnie pasują do reszty składników. Proste danie jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu, kolorowe i smaczne. Klopsiki są delikatne, z nutką czosnku i kminu rzymskiego, a sos łączy potrawę w całość. Możemy danie przygotować dzień wcześniej i podgrzać następnego dnia, na rodzinny obiad pasuje idealnie, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
2 łyżki oleju
1 duża marchew pokrojona w półplasterki
1 średnia cebula pokrojona w piórka
3 średnie ziemniaki pokrojone w 2 cm kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cynamonu
szczypta cukru
1 szklanka rosołu
1 puszka pomidorów krojonych w puszce
sól i pieprz
400 gr mrożonej fasolki szparagowej
(na klopsiki)
500 gramów mielonego mięsa z indyka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1/4 ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz

Mięso (najlepiej zmielone w domu) mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy klopsiki na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Przekładamy na talerz. Do rondla wrzucamy cebulę, marchew i ziemniaki, smażymy mieszając przez około 3 minuty, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, rosół, pozostałe przyprawy i klopsiki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy fasolkę, mieszamy delikatnie, przykrywamy i gotujemy około 15 minut, po 10 minutach możemy sprawdzić, czy ziemniaki i fasolka są miękkie (jeśli nie to jeszcze gotujemy). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i podajemy gorące. Smacznego 🙂

44 odpowiedzi do “GULASZ WARZYWNY Z KLOPSIKAMI”

  1. Jak to wygląda! Danie na medal.
    Smak na pewno doskonały w każdym calu.
    Podziwiam, bo na pewno gulasz smakuje rewelacyjnie.
    Trzeba wypróbować.
    Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.