RÓŻOWE KOPYTKA Z SOSEM SEROWYM

kopytka (Small)

Kopytka czy leniwe często jadało się w moim rodzinnym domu. W dzieciństwie bardzo lubiłam takie obiady. Teraz przyznam się, że niezbyt często je robię, ale taka różowa wersja fajnie wygląda i kusi do spróbowania. Kolor to oczywiście zasługa buraka dodanego do ciasta, który nie jest wyczuwalny w smaku, jednak warto się skusić, bo takie kopytka wyglądają niebanalnie. Świetnie smakują z sosem z sera pleśniowego, którzy dodaje daniu charakteru, polecam gorąco 🙂

Składniki:
(kopytka)
600 gr ugotowanych ziemniaków
1 średni ugotowany lub upieczony burak
1 – 1,5 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
(sos)
2 łyżki sera gorgonzolla
4 łyżki śmietany
Sól i pieprz

Zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę. Buraka ścieramy na tarce jarzynowej o jak najdrobniejszych oczkach. Mieszamy ziemniaki z burakiem, następnie dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę i zagniatamy ciasto. Ostateczna ilość mąki zależy od wilgoci ziemniaków i buraka. Podsypując mąką stolnicę przygotowujemy wałeczki z ciasta, lekko spłaszczamy i kroimy ukośne kluski. Nieostrą stroną noża lub widelcem odgniatamy wgłębienia. Kopytka gotujemy partiami w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Składniki sosu podgrzewamy w rondlu mieszając do rozpuszczenia sera. Kopytka podajemy ciepłe polane sosem i posypane natką pietruszki. Smacznego 🙂

44 odpowiedzi do “RÓŻOWE KOPYTKA Z SOSEM SEROWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.