PASTA JAJECZNA Z BOCZKIEM

pasta 2 (Small)
Pasta jajeczna to jedna z naszych ulubionych past na kanapki. Jej przygotowanie jest proste, a smakuje tak fajnie, że za każdym razem cieszę się, gdy widzę ją na talerzu. To też łatwy sposób na urozmaicenie kanapek. Szybko się ją robi i można pokombinować z różnymi dodatkami wzbogacającymi smak. Tym razem jajka połączyłam z podsmażonym wędzonym boczkiem i odrobiną sera. W efekcie trochę przypomina jajecznicę z boczkiem. Pasta świetnie smakuje ze świeżym pieczywem na śniadanie lub kolację, chociaż ja podsmażyłam kawałki pieczywa na tłuszczu wytopionym z boczku i dzięki temu smakowała jeszcze lepiej 🙂

Przepis:
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka drobno startego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
3 cienkie plasterki wędzonego boczku

Obrane jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy ser i mieszamy widelcem rozcierając składniki. Dodajemy majonez, musztardę i natkę, mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek z obu stron, aby wytopił się tłuszcz, a kawałki stały się chrupiące, przekładamy na ręcznik papierowy, następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pasty, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy kawałki pieczywa i podajemy z pastą. Smacznego 🙂

52 odpowiedzi do “PASTA JAJECZNA Z BOCZKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.