GRZEBIEŃ Z KURCZAKA (HASSELBACK)

przez | 16 października 2017

grzebien (Small)

Właściwie to pomysł podpatrzony w internecie na kurczaka podobnego do ziemniaków hasselback. Mnie wygląd dania przypomina grzebień dlatego użyłam takiej nazwy. To ciekawa propozycja, która sprawdzi się zarówno podczas imprezy, jak i rodzinnego obiadu. Mięso smażone w głębokim tłuszczu jest bardzo soczyste, a panierka chrupiąca. Zaletą dania jest szybkość przygotowania i fakt, że pasują do niego różne dodatki. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
2 piersi z kurczaka
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej

około 0,5 l oleju do smażenia

Mąkę mieszamy z przyprawami. Pierś kurczaka nacinamy co 1 cm do połowy grubości mięsa (od strony gdzie była skóra). Panierujemy dokładnie w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce, tak aby panierka pokryła też nacięcia. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy każdą pierś z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy gorące. Smacznego 🙂

48 komentarzy do „GRZEBIEŃ Z KURCZAKA (HASSELBACK)

  1. ~Megly

    Bardzo mi się podoba to danie 🙂 Ciekawe.
    Mięsa obecnie nie jem prawie wcale, ale ta potrawa jest ciekawa.
    Fajna sprawa. Pyszny obiad.
    Pozdrawiam ciepło 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj ~Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *